Excalibur Hockeysticks

De Excalibur Hockeysticks worden geproduceerd in Pakistan. Er zijn slechts een paar fabrikanten in Pakistan en een enkeling daarbuiten, hetgeen betekent dat de meeste merken allemaal uit dezelfde fabrieken komen en overwegend dezelfde kenmerken hebben.

Algemene informatie over productie

Kunststof hockeysticks worden gegoten in een mal. Er zijn bij de fabrikanten wel 250 verschillende mallen op voorraad. Alle fabrikanten hebben de mallen van de grote merken, zodat ze die op aanvraag kunnen produceren. In elke kunststof hockeystick zitten membramen, waardoor er één, twee of drie kanalen ontstaan over nagenoeg de volle lengte van de stick. De schotten tussen deze kanalen zorgen dat de stick stevig is.

Kunststof sticks (en dat gebeurde al bij de houten versies) kunnen verstevigd worden met carbon. Het opgegeven carbonpercentage gaat altijd over deze versteviging en nooit over al het gebruikte materiaal in de stick. Het basismateriaal van de stick is van (kunststof) composiet. Versteviging wordt in de basis met glasfiber uitgevoerd. Wanneer een deel hiervan door carbon wordt vervangen, wordt dit aangegeven door het carbonpercentage. De inkoopprijs van carbon is per 10% versteviging ongeveer 1$. Het grootste deel van de verkoopprijs van een hockeystick is winst, de grote merken zetten hiervan een deel in voor marketing, zodat ze meer verkopen. Kleine merken moeten mee in de verkoopprijs, omdat de geloofwaardigheid van de kwaliteit bepaald wordt door de prijs. Volledige onzin en de consument wordt op kosten gejaagd.

Modellen

Excalibur heeft een eigen mal ontwikkeld voor hun midbow sticks. Excalibur is het enige merk met vijf diepe lijnen over de bolle zijde van de stick. Deze lijnen helpen met de grip van de stick in de spelsituaties waar je een hand erg laag op de stick hebt, maar zijn vooral een verwijzing naar de oorspronkelijke vijf lijnen in de merkpropositie van de merknaam voorafgaand aan Excalibur. Ook in het kleurendesign komen de vijf lijnen terug.

Verder heeft de midbow een groef over de ‘platte’ zijde van de stick. Deze groef heeft een belangrijke functie. Deze groef vouwt zich als het ware een beetje om de bal heen en daardoor wordt de bal sneller naar het midden van het blad gebracht. Handig bij veel technische vormen, zoals het drijven met (ook in richtingsveranderingen) en het aannemen van de bal. Ook bij het spelen van de bal, en dan met name de (hoge) push, zijn er voordelen.

Excalibur produceert op verzoek een sterke lowbow. De lowbow sticks worden echter teveel verkocht aan spelers, die niets aan de specifieke functie van de stick hebben. De lowbow is ontwikkelt voor de sleeppush. Natuurlijk wil iedereen de Jip Janssen van hun team zijn, maar heel veel spelers geldt dat de techniek minder goed ontwikkelt door gebruik van een lowbow (hoewel verkopers van sportwinkels graag anders doen geloven).

Andere lengtes

Excalibur is daarnaast het meest vooraanstaande merk in Nederland als het gaat om de midbow sticks in de lengte van 35 inch. Deze stick is eigenlijk het beste advies aan spelers die in de categorie O12 spelen en nog te klein zijn voor een reguliere 36,5 inch lange stick. Excalibur kort de 36,5 inch sticks in tot 35 inch (kleiner kan niet ivm balans van de stick) om zodoende wel de volledige body van een volwassen stick te hebben. Handig bij het grote veld, hardere passing en dus ook belangrijk bij het aannemen van met name die hardere ballen. De sportwinkels verkopen soms wel 35 inch sticks, maar die zijn van junior kwaliteit. Dat is echt te weinig voor op het grote veld en dus verkopen ze dan de te grote 36,5 inch stick (“daar groeien ze vanzelf wel in”). Behalve dat deze stick te lang is, is deze ook te zwaar en dat gaat ten koste van de techniek ontwikkeling in die leeftijd. En het is de leeftijd waar ontwikkeling van techniek juist nog heel belangrijk is.

Excalibur kan de sticks ook makkelijk in langere maten produceren. Het voordeel hiervan is de langere reach voor het onderscheppen van de bal (ook bij het verdedigen dus). Aangezien we ook allemaal gemiddeld steeds langer worden, wordt de vraag naar langere sticks groter.

Excalibur kopen

De beschikbare voorraad van sticks vind je in de winkel van deze website. Zoek je iets anders (en kun je er even op wachten), dan produceren we het graag voor je op maat. Stuur dan even een email.

Speciaal voor de trainers van Nederland

Voor trainers in heel Nederland hebben we een speciale aanbieding, ongeacht welk team je traint. Je bestelt bij ons per email een stick naar keuze voor € 50,- (excl verzendkosten). In die email vertel je ons wie je bent (naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum), bij welke club en aan welk team je training geeft en welke stick je graag zou ontvangen (voorraad stick zie winkel of een die we speciaal voor je gaan maken). Je betaalt via een Tikkie.